Powitaj zimę z radością – poznaj niezawodny patent na niskie temperatury!

Zima to nieprzyjemny okres dla zmarzluchów.
Zazwyczaj pragniemy wtedy skryć się w cieplutkim domu i z gorącą herbatą zasiąść do naszej ulubionej książki tudzież do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?


Zobacz, co możesz zrobić, aby uchronić się przed przenikliwym zimnem.

sweter
Jest dużo patentów na ochronę przed zimnem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, schować się przed nim w domu. Ale najlepszym sposobem jest odpowiednie ubranie.

Wełna – doskonały sposób na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pozyskiwanym z sierści zwierząt.
Pozyskujemy ją przykładowo od kóz, owiec, lam, wielbłądów czy królików. Ze względu na swoiste cechy włókna, wełna jest wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości
tkanin, dzianin a także włóknin.
Wełna była znana od starożytności. Ta doskonałej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które posiadają długość od 4 do 12 cm. Taką niebywałą wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny znamienity gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest pozyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość nawet do 40 cm. Dzianina wełniana jest niezawodnym zabezpieczeniem przed chłodem.


Wełna gotowana: co to takiego?

Jeżeli w swej szafie znajdziesz berety, szaliki albo swetry, najprawdopodobniej są one wykonane właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (iwełna parzona wełna parzona) różni się od standardowej wełny tym, że jest bardziej zbita. Z jakiego powodu? Dlatego, że została wcześniej poddana obróbce termicznej i w związku z tym skurczyła się. Podczas obróbki wełna kurczy się o ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jest zdecydowanie cieplejsza, znakomicie zdaje egzamin w zimowe dni. Ponadto w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest mniej podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo dokuczliwa wysypka.



Jakie jeszcze plusy ma parzona wełna?

sweter z wełny
W przeciwieństwie od normalnej wełny jest miękka, szalenie miła w dotyku. To elastyczny, mięsisty i lejący materiał, niejednokrotnie wykorzystywany w krawiectwie.
Ponadto – oprócz tego, że świetnie chroni przed mrozem, z powodu swojego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają także świetne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
Aby mieć pewność, iż nasz wełniany płaszcz tudzież kurtka w odpowiedni sposób ochronią nas przed niskimi temperaturami trzeba je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch przywita chłodne dni z radością!
23-04-04 07:42:03