Zima to nieprzyjemny okres dla zmarzluchów.
Zazwyczaj pragniemy wtedy skryć się w cieplutkim domu i z gorącą herbatą zasiąść do naszej ulubionej książki tudzież do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?
Zobacz, co możesz zrobić, aby uchronić się przed przenikliwym zimnem.
Jest dużo patentów na ochronę przed zimnem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, schować się przed nim w domu. Ale najlepszym sposobem jest odpowiednie ubranie.
Wełna – doskonały sposób na zimę!
Wełna jest naturalnym włóknem pozyskiwanym z sierści
zwierząt.
Pozyskujemy ją przykładowo od kóz, owiec, lam, wielbłądów czy królików. Ze względu na swoiste cechy włókna, wełna jest wykorzystywana do produkcji wysokiej jakości
tkanin, dzianin a także włóknin.
Wełna była znana od starożytności. Ta doskonałej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które posiadają długość od 4 do 12 cm. Taką niebywałą wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny znamienity gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest pozyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość nawet do 40 cm. Dzianina wełniana jest niezawodnym zabezpieczeniem przed chłodem.
Wełna gotowana: co to takiego?
Jeżeli w swej szafie znajdziesz berety, szaliki albo swetry, najprawdopodobniej są one wykonane właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (i
wełna parzona wełna parzona) różni się od standardowej wełny tym, że jest bardziej zbita. Z jakiego powodu? Dlatego, że została wcześniej poddana obróbce termicznej i w związku z tym skurczyła się. Podczas obróbki wełna kurczy się o ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jest zdecydowanie cieplejsza, znakomicie zdaje egzamin w zimowe dni. Ponadto w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest mniej podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo dokuczliwa wysypka.