Dżem, konfitura - czy to nie jedno? Współcześnie już mało kto odróżnia te dwa warianty przetworów, dlatego że na ogół kupujemy je gotowe w słoiczkach.
A diabeł, jak w większości wypadków, tkwi w szczegółach, zatem w sposobie przygotowania oraz proporcji składników. Sprawdź, jak przygotowuje się dżem, a w jaki sposób konfiturę.
Prog
RAMiści w naszym kraju są w stanie zarobić rzeczywiście dużo. Ich przeciętna wypłata wynosi czasami 3 razy więcej, niż średnie wynagrodzenie przeciętnego Polaka. Tak wynika z przygotowanego przez pewną agencję raportu, który bazuje na informacjach z pierwszego kwartału bieżącego roku.
Dżem wykonuje się z owoców jak też cukru – możemy również dodać środków żelujących, jednakże z u
wagi na panującą modę eko nie rekomendujemy owej „chemii”. To właśnie cukier jest w klasycznym dżemie (a także oczywiście w konfiturach) tym środkiem, jaki konserwuje wyrób. Im sporzej cukru a mniej wody, tym dżem jest bardziej trwały. Podług norm spożywczych w przypadku dżemu zawartość owoców musi wynosić minimum 35 g w 100 g
RAMach wyrobu (czyli około 65 % cukru). Tak rzecz wygląda w przetwórni w którym to miejscu dżem wykonuje wyparka rotacyjna. Gdy jednakże robimy dżem w mieszkaniu, dodajemy cukru „na smak” - tyle, by dżem był dobry – do kwaśnych owoców więcej, do słodszych mniej. Spoistość nadają mu również pektyny naturalne zawarte w owocach, jakich dużo jest dla przykładu w śliwkach a także porzeczkach.
Jednakże dżemu nie gotujemy parokrotnie, jak konfitur; wyróżnia go także to, iż owoce mogą być pokrojone a także troszeczkę rozgotowane.
Konfitura są to owoce smażone w cukrze. Używa się do nich całych (czy też połówek) owoców oraz smaży się je w nadzwyczaj gęstym syropie (mieszczącym 60-70 proc. cukru).
Absorbujący post? Jeżeli tak sądzisz, kliknij bez ociągania tu, ponieważ te materiały z pewnością także są warte zerknięcia (
https://rsolution.pl/uslugi/systemy-pos)!
Owoce podgrzewa się na niewielkim ogniu, aby się nie rozgotowały, po czym zostawia do ostudzenia, a następnie kolejny raz zagotowuje.