Ciąża jest szczególnym okresem w egzystencji pań. Niektóre z nich przygotowują się do macierzyństwa jeszcze na długo przed planowanym poczęciem. Dobrze się odżywiają i zażywają kupione w aptekach specyfiki. Kiedy wreszcie test umocni je w przekonaniu, że za 9 miesięcy zostaną szczęśliwymi mamami, to na ich talerzykach zaczynają ukazywać się specjalnie skomponowane potrawy.
Od właściwego
żywienia w okresie ciąży uzależnione bywa bowiem zdrowie -
test na nietolerancję pokarmową warszawa cena przyszłej mamy i nienarodzonego dziecięcia.
Dieta w ciąży nie oznacza oczywiście, że trzydziestolatka ma troszczyć się o linię i zrzucać zbędne kilogramy, których nabawiła się wcinając od ładnych paru lat czekolady z bakaliami i wysokokaloryczne posiłki. Hasło dieta w ciąży oznacza tak profilaktykę schorzeń, zalecenia zdrowego
odżywania, jak i pewne ograniczenia żywieniowe.
Pełnowartościowe białko zawarte w filiżance mleka i przetworach mlecznych, mięsie oraz rybach morskich, stanowi konieczny element codziennego posiłku. Witaminy zawarte w polskich lub zagranicznych owocach i jarzynach prosto z ogródka, przyczynią się do prawidłowego wzrostu dziecka i pomogą chronić je przed ewentualnymi ułomnościami rozwojowymi.
Przy zachowaniu zasad zdrowego odżywania trzeba rozpatrzyć celowość łykania powszechnie dostępnych i masowo reklamowanych preparatów witaminowych. Fabrycznie wytwarzane witaminy nie mogą przecież być tak wartościowe, jak te naturalnie występujące w artykułach spożywczych (wszystko co powinieneś wiedzieć na temat diety dla kobiety w ciąży).